poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Tiramisu

     Składniki:
  • 20 dag cukru
  • 4 żółtka
  • kieliszek amaretto
  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag biszkoptów
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek wiśniówki
  • 2 łyżki kakao

     Wykonanie:
  1.  Kawę rozpuścić w 200 ml wrzątku, odkazić dno tortownicy i wyłożyć na nie warstwę biszkoptów, skropić kawą a następnie wiśniówką.
  2. Żółtka z cukrem utrzeć na parze, tak aby powstała puszysta masa, połączyć z amaretto. Dodawać po łyżce mascarpone, utrzeć na jednolitą masę.
  3. Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopty znajdujące się w tortownicy. Wyrównać powierzchnię, przykryć warstwą biszkoptów.
  4. Skropić kawą i resztą wiśniówki. Przykryć pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię, posypać przesianym kakao, dobrze schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz