Tiramisu
Składniki:
- 20 dag cukru
- 4 żółtka
- kieliszek amaretto
- 50 dag serka mascarpone
- 20 dag biszkoptów
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- kieliszek wiśniówki
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
- Kawę rozpuścić w 200 ml wrzątku, odkazić dno tortownicy i wyłożyć na nie warstwę biszkoptów, skropić kawą a następnie wiśniówką.
- Żółtka z cukrem utrzeć na parze, tak aby powstała puszysta masa, połączyć z amaretto. Dodawać po łyżce mascarpone, utrzeć na jednolitą masę.
- Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopty znajdujące się w tortownicy. Wyrównać powierzchnię, przykryć warstwą biszkoptów.
- Skropić kawą i resztą wiśniówki. Przykryć pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię, posypać przesianym kakao, dobrze schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz